Pages

2011. január 11., kedd

Krumplis pogácsa



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kis pohár (20%-os) tejföl
  • 3 tojássárga
  • 1 cs (5 dkg) friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2 csapott ek só
  • 20 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
  • 6 közepes krumpli
kenéshez, szóráshoz
  • 1 tojássárga
  • egész köménymag 

Elkészítés:
  1.  A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük és némi olvasztott vajjal összekeverjük. Fél evőkanálnyi sót is adunk hozzá.
  2. Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1,5 evőkanálnyi sót. Elkeverjük.
  4. Mehet bele az élesztős tej, a tojássárgák, a tejföl. Összekeverjük és hozzáöntjük a vajat. Tésztává gyúrjuk. (Egy kis liszt hozzáadása még szükséges lehet.)
  5. Langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát, majd pár mozdulattal átgyúrjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. (Téglalap alakúra.)
  6. Rákenjük a krumplis masszát. Összehajtogatjuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarjuk.
  7. 20 percenként még háromszor megismételjük a nyújtás-hajtogatást.
  8. Ha ezzel megvagyunk, kb. 1,5 cm vastagra sodorjuk a tésztát, és tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk és forró sütőben (200 fokon) kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük.
 forrás: nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése