Pages

2011. január 4., kedd

Dobos torta






A tradicionális doboshoz 6 piskótalapot készítünk. 8 tojásból, 14dkg cukorból, 14dkg lisztből, és 4dkg vajból(!) a sima piskótamassza receptje alapján.
Olajozott lisztezett lemezen feljelölünk a sütőkarikával, és az alapján könnyen tudunk kerek lapokat kenni.
6 részre osszuk a tésztát, elkenjük, és 200°C-on 8-10 percig sütjük.
Sütés után késsel alávágunk és a tortakarikával kiszúrjuk még melegen.

A krémhez 4 tojást 20dkg cukorral, és 2 csomag vaníliás cukorral folytonos keverés mellett hevítünk, amíg a cukorszemcsék el nem olvadnak.
Kihülésig habbá vetjük. Fontos, hogy teljesen legyen kihűlve.
23dkg hűtőből kivett vajat kis kockákra vágunk, és hozzáadjuk. (nem baj ha ikrásnak, darabosnak látod)
25dkg étcsokit mikroba felmelegítünk (folyamatos figyelés mellett, kevergetve), 4dkg kakóport csomómentesen elkeverünk benne, és a vajas alaphoz adjuk.

5 doboslapot betöltünk a krémmel (minden lap közé kb. 15dkg krém megy), körbekenjük, felstufnizzuk annyi stufnival, amennyi szeletre akarjuk vágni. Betesszük a mélyhűtőbe.

A tetőhöz előkészítünk margarint, egy nagyon éles nagy pengéjű kést, és kenőkést (vagy amivel elkenjük a doboscukrot a pisótán). A legszebb lapot hagyjuk meg ehhez. 20dkg kockacukrot felolvasztunk kristálymentesre. Pár csepp citromlevet hozzáadva nem fog gyorsan kötni a cukor, amikor vágjuk fel. Elkenjük a cukrot a piskótalapon, vajazott késsel felvágjuk. Ha köt a cukor felvágáskor, meleg sütőbe be lehet tenni kicsit felolvasztani.
Legyező alakban, vagy simán rárakva fltesszük a tetőt. ha simán akarjuk rátenni, nem kell stufnizni.

A torta oldalát pirított stiftelt mandulával panírozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése