Pages

2011. január 4., kedd

Piskóta massza



Egy 26-28cm-es formához.
7 tojást válassz ketté, a tojássárgáját habosítsd ki 4dkg cukorral, amikor már "fehér, apránként csurgass hozzá 10g olajat.
16 dkg lisztet szitálj le 3g sütőporral. A tojásfehérjét 10dkg cukorral verj fel keményre. Akkor jó, ha az ujjaddal kivett minta szép egyenesen megáll, és nem hajol el a csúcsa.
Egy keveset hozzáadsz a sárgájához, intenzív mozdulatokkal elkevered habverővel. Hozzáadod a többi habot is, de ezt már fakanállal, vagy kártyával keverd hozzá, és csak félig keverd el.
Ekkor jöhet hozzá a liszt 3 részletben. Szép óvatosan keverd bele a tojásos alapba.
Akkor jó, ha már nem látszanak a lisztcsomók, de nem szabad sokáig keverni, mert ha már fényes a massza teteje, akkor le van keverve, vagyis sok levegőbuborék ment ki a tésztából, ettől lapos lesz a piskóta!
Ha karikába sütjük, akkor alul béleljük ki sütőpapírral, és ívesen kenjük a masszát bele, hogy a közepén homorú legyen. 180°C-on enyhén gőzös sütőben sütjük 40 percig, de ellenőrizd tűpróbával.
A lapot akarsz kenni, akkor nagy tepsi aljára tegyél sütőpapírt, kend el a masszát egyenletesen, és süsd 180°C-on aranybarnára. Akkor jó, ha megtapogatod a tetejét, és nem ad ki zizegő hangot, és visszajön az ujjad nyoma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése